Από την ημερίδα Εφτά Κουζίνες της Επταλόφου Ισταμπούλ στο Πανεπιστήμιο Γεντίτεπε της Πόλης
Καλεσμένη του ιδιωτικού Πανεπιστημίου «Γεντίτεπε» (Επτάλοφος) της Πόλης, παραβρέθηκα ως ομιλήτρια στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα «Γαστρονομία και Πολιτισμός» της Σχολής Καλών Τεχνών, με τ΄τιλτο «Εφτά Κουζίνες της Επταλόφου Ισταμπούλ».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Σχολής όπου παρουσιάστηκαν οι ανακοινώσεις με την ακόλουθη σειρά:
- «Ο γευστικός πολτιισμός της Ισταμπούλ, απόρροια της Οθωμανικής παράδοσης», από την καθηγήτρια Ιστορίας της Σχολής Εζγκέ Σαμαντζί.
- «Γευστικές παραδόσεις του ετήσιου κύκλου στους Ρωμιούς της Πόλης», από τη γράφουσα.
- «Γευστική παράδοση της εβραϊκής διασποράς» από τον Εβραίο φοιτητή Λονί Ταβασί.
- «Αραβοπερσικές επιρροές στην Κουζίνα της Ισταμπούλ», από την τριτοετή φοιτήτρια Γιασεμίν Σοράλ.
- «Βαλκανικές επιρροές (Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία) στην Κουζίνα της Ισταμπούλ» από την τριτοετή φοιτήτρια Τζεϊλάν Τσελίκογλου.
- «Αρμένικη Κουζίνα της Πόλης» από την Αρμένισσα συγγραφέα Τακουΐ Τοβμασιάν.
- «Επιρροές από τη γευστική παράδοση των λαών του Καυκάσου (Τσαρκέζων, Γεωργιανών, Αμπχάζιων, Οσέτιων) στην Κουζίνα της Ισταμπούλ», του μελετητή Μπαράν Γιαγμουρλού.
- «Η Κουζίνα της Ισταμπούλ στον άξονα Ανατολής – Δύσης», από το γνωστό Σεφ και ερευνητή της Οθωμανικής και Τουρκικής Κουζίνας Βεντάτ Μπασαράν.
Για πρώτη φορά συζητήθηκε στην Πόλη σε επιστημονικό επίπεδο η Κουζίνα της Οθωμανικής πρωτεύουσας, των εθνοτήτων της και οι επιρροές και τα δάνεια που δέχτηκε όπως τονίστηκε στις ανακοινώσεις των ομιλητών.
Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε από τους τριτοετείς φοιτητές σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, παρουσίαση μιας συνταγής της κάθε κουζίνας: «Ψάρι πλακί» από τη Ρωμαίικη Κουζίνα, «Τυλιχτά με κιμά σε φύλλα φλαμουριάς» από την Αρμένικη Κουζίνα, «Κεφτές της Φιλιππούπολης» από τη Βαλκανική Κουζίνα, «Μπουρεκίτας» (Μπουρεκάκια Μελιτζάνας) από την Εβραϊκή Κουζίνα, «Κυδώνια γεμιστά με κιμά» από την Περσική Κουζίνα, «Φελάφελ» από την Αραβική Κουζίνα, «Φαλουτζεζιγέ» από την Παλατιανή Κουζίνα, «Χατζαπούρ» από την Καυκασιανή Κουζίνα.
Το απόγευμα ακολούθησε συναυλία με έθνικ μουσικές από την Ορχήστρα Φοιτητών. Η ημερίδα έκλεισε με δέιπνο για 150 άτομα στην αίθουσα δεξιώσεων της Σχολής Καλών Τεχνών. Κατόπιν συνεργασίας με τους ομιλητές της ημερίδας, είχαν επιλεχθεί αντιπροσωπευτικές συνταγές (2 φαγητά και 2 γλύκισμα) από την κάθ Κουζίνα, τιςοποίες ετοίμασαν οι γοιτητές υπό την καθοδήγηση δύο γνωστών Σεφ, στην επαγγελματικά διαμορφωμένη κουζίνα της Σχολής Γαστρονομίας. Εκτιμήθηκε από όλους τους ομιλητές ότι ήταν αρκετά καλή η εφαρμογή των συνταγών, καθώς η πλειονότητα των γεύσεων στις μέρες μας τείνουν να ξεχαστούν. Η επικρατούσα πλειοψηφική τάση στις γεύσεις της Πόλης σήμερα είναι τα «κεμπαπτσίδικα», γεύσεις της Νοτιοανατολικής Αραβοκουρδικής Κουζίνας και Φαστ Φουντ, τα οποία συρρίκνωσαν από το 1990 τα μαγειριά και εστιατόρια που συντηρούσαν την Παραδοσιακή Πολίτικη Κουζίνα.
Το Πανεπιστήμιο «Γεντίτεπε» ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα του 1990. Στεγάζεται στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Είναι δομημένο κατά τα πρότυπα των μεγάλων αμερικανικών Πανεπιστημίων. Αποτελείται από την Ιατρική-Οδοντιατρική Σχολή, τη Νομική, την Αρχιτεκτονική και τη Σχολή Καλών Τεχνών της οποίας παράρτημα είναι το τμήμα «Γαστρονομία και Πολιτισμός». Η φοίτηση είναι τετραετής και διδάσκονται τα μαθήματα «Ιστορία και Πολιτισμός της Γεύσης», «Γευστική Παράδοση και Ιδιαιτερότητες της Πολίτικης Κουζίνας ως πρωτεύουσα των Οθωμανών», «Κουζίνα των Ρωμιών της Πόλης», από την τουρκική μετάφραση του βιβλίου μου, «Ιδιαιτερότητες και επιρροές από τις άλλες εθνότητες», «Οικονομία και διοίκηση επιχειρήσεων μονάδων εστίασης».
Οι απόφοιτοι της Σχολής εργάζονται ως διευθυντές Τουριστικών Μονάδων, Εστιατορίων, Κριτικοί Γεύσης στα ΜΜΕ, παραγωγοί προγραμμάτων γεύσης στην τηλεόραση, Καθηγητές στις τουριστικές σχολές.
Θέλω επίσης να τονίσω ότι έμεινα έκπληκτη από τη σεμνότητα, την ευγένεια, τη διάθεση για μάθηση, το σεβασμό στο δάσκαλο των φοιτητών, συμπεριφορές που με πήγαν πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια, τις οποίες νόμιζα ότι θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες στις μέρες μας.
Τα καφενεία στην Πόλη τόποι αναψυχής αλλά και άσκησης κριτικής στην εξουσία.
Το πρώτο καφενείο δημιουργήθηκε στα 1555, στην περιοχή του Περάματος, οπότε και ξεκινούν οι περίοδοι ακμής, αλλά και απαγόρευσής του, καθώς ασκείται μέσα στους χώρους του κριτική προς την εξουσία, γεγονός που δυσαρεστεί τους εκάστοτε κυβερνώντες. Αυτό είχε σαν συνέπεια κατά περιόδους, την απαγόρευση της λειτουργίας του…