Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης Κοινότητα Σταυροδρομίου-Πέραν, Εκ. Τόπος, Αθήνα 2022
Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται οι Ρωμιοί της Πόλης και του Πέραν σε όλες τις εκδηλώσεις του υλικού και πνευματικού βίου.
Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας»
Η πλούσια και ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωμιών της Πόλης, όπως και οι αντίστοιχες παραδόσεις και μνήμες των Μικρασιατών, ολοκλήρωσαν τον…
Από το Παρίσι στο Πέραν – Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης
Γνωρίζουμε ελάχιστα για την ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου και για τον ίδιο λόγο αγνοούμε ότι κάποιοι Έλληνες συντέλεσαν, ήδη από το 1986, στη γέννηση και την ανάπτυξή του.
Ένα καλοκαίρι γεμάτο αγάπη
Η Φυρουζάν αποτελεί μια από τις θεμέλιες λίθους της τουρκικής λογοτεχνίας. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποίηση, θεατρικά έργα…
Η Πολίτικη Κουζίνα των τεσσάρων εποχών
Στο βιβλίο αυτό, η Σούλα Μπόζη, ύστερα από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής διατροφικής παράδοσης…
Μια ματιά στον κόσμο του Ναζίμ Χικμέτ
Ο μεγάλος ποιητής και στοχαστής του 20ού αιώνα, ο Ναζίμ Χικμέτ Ραν, στη ζωή και το έργο του ως συγγραφέας, σεναριογράφος…
Πολίτικη Κουζίνα παράδοση αιώνων- Ελληνικά Γράμματα
Η Πολίτικη Κουζίνα είναι το πρώτο εμπεριστατωμένο, μοναδικό στο είδος του, βιβλίο για την ιστορία της πρώτης αστικής κουζίνας του νεότερου ελληνισμού…
Μικρασιατική Κουζίνα
Η Καππαδόκισσα γιαγιά Θογνωσία, η συνονόματή μου, κάνοντας το σταυρό της καθώς σηκωνόταν από το γιορτινό τραπέζι, έλεγε: «Να έχει το τραπέζι σας του Αβραάμ και του Ισαάκ τα αγαθά»…
Ευλογημένο το τραπέζι σας Μνήμες και γεύσεις από τις Αρμένισσες γιαγιάδες μου
Η συγγραφέας Τακουί Τοβμασιάν, Αρμένισσα της Πόλης από το Γεντίκουλε (Επταπύργιο) με καταγωγή από την Τσόρλου (Τυρολόη) της Ανατολικής Θράκης…
Καππαδοκία, Ιωνία, Πόντος Γεύσεις και παραδόσεις
«Να έχει το τραπέζι σας του Αβραάμ και του Ισαάκ τ’αγαθά», έλεγε η γιαγιά Θεογνωσία, η Καππαδόκισσα, κάνοντας το σταυρό της καθώς σηκωνόταν από το γιορτινό τραπέζι…
Πολίτικη Κουζίνα, παράδοση αιώνων- Αστερισμός
Ασήμια τα τραπέζια σου, μάλαμα τα ταψιά σου μόσκο και δεντρολίβανο μυρίζουν τα φαγιά σου. (Κάλαντα Πρωτοχρονιάς)
Οδοιπορικό στην Πόλη του 1680 – Ιερεμία Τσελεμπί Κιομουρτζιάν.
«Η πανέμορφη της υφηλίου λεγόταν Νέα Ρώμη. Δεν είχε ταίρι σε ομορφιά και λαμπρότητα. Βάγιες, κόρες, κυράδες, ακόμα και βασιλόπουλα ζήλευαν το γόητρό της…
Τα μεταξωτά της Προύσας
«Τα μεταξωτά της Προύσας» της Σούλας Μπόζη, ένα λαογραφικό μελέτημα, μας παρουσιάζει «έναν ολόκληρο κόσμο παραδοσιακό και κυριολεκτικά λαμπερό, με την φωτογραφική απεικόνιση της Λίζας Εβερτ…
Ζωγραφιστές Σταμπωτές μαντήλες ΓΙΑΖΜΑ από τα εργαστήρια του Βοσπόρου
Οι ζωγραφιστές και σταμπωτές μαντήλες τον 19ο αι. και το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα ήταν απαραίτητο συμπλήρωμα της γυναικείας καθημερινής και γιορτινής φορεσιάς της μικρασιάτισσας…
Γλυκά της καθ’ημάς Ανατολής Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία
Τα γλυκά της καθ’ ημάς Ανατολής έχουν πολυπολιτισμικές καταβολές, καθώς αποτελούν μια σύζευξη ανατολίτικων και ευρωπαϊκών γλυκών και γλυκισμάτων.
Μικρασιατική Κουζίνα 200 Παραδοσιακές Συνταγές
Οι Υφαντές πετσέτες (Μακραμάδες) της Μικράς Ασίας
Από τον εικοστό τόμο των Μικρασιατικών Χρονικών «Πρακτικά Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρασιατικής Λαογραφίας».
Πολίτικη Κουζίνα 200 Παραδοσιακές Συνταγές από τις κυράδες της Πόλης
Η Πολίτικη Κουζίνα παρουσιάζει εν συντομία την ιστορία της πρώτης αστικής κουζίνας του νεότερου Ελληνισμού, η οποία αναπτύχτηκε στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη και εμπεριέχει διατροφικές παραδόσεις και γευστικές αποχρώσεις 2.000 περίπου χρόνων.
Πολίτικη Κουζίνα- Άλτις
Γεύσεις έντονες και κοσμοπολίτικες, πλούσιες σε ελαιόλαδο… Η πολίτικη κουζίνα ακολουθεί πιστά την παράδοση του Ελληνισμού στη χρήση του χυμού της ελιάς, δημιουργώντας γεύσεις μεστές, έντονες, ξεχωριστές και πάνω απ’όλα υγιεινές.
Το χρονικό μιας μεγάλης γεύσης- Φεστιβάλ Μπουγάτσας, Θεσσαλονίκη 27 Μαρτίου
Περισσότερα
Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης Κοινότητα Σταυροδρομίου-Πέραν, εκ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2009
Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται οι Ρωμιοί της Πόλης και του Πέραν σε όλες τις εκδηλώσεις του υλικού και πνευματικού βίου.