Από το κινέζικο «μαντού»
στο μουσακά, στις ελιές και το λαδάκι μας
Ο Νοέμβρης, ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου, είναι ο βασικός προάγγελος του χειμώνα. Στη λαϊκή παράδοση είναι γνωστός με διάφορα ονόματα που σχετίζονται με τις εργασίες των γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως «βροχάρης» για τις πολλές βροχές, «χαμένος» για τις μικρές μέρες, «σπαρτός», «μεσοσπορίτης», «σπορίτης» για τα τελευταία οργώματα της γης, «μεθυστής» και «κρασομηνάς» καθώς το Νοέμβρη ανοίγουν τα πιθάρια των κρασιών.
Του Αγίου Γεωργίου του «Μικρού» ή «Φτωχού», για να ξεχωρίζει από το συνώνυμό του καππαδόκη στρατηλάτη Γεώργιο (23 Απριλίου), στην Κάρπαθο και στις Κυκλάδες οι φίλοι γυρίζουν τα κελάρια, ανοίγουν τα πιθάρια του κρασιού και δοκιμάζουν το καινούριο κρασί και μεθάνε.
Κι εκεί που σκεφτόμουν μη μου διαφύγει κάποιος συμβολισμός του Νοέμβρη αυτόματα η μνήμη με παρέπεμψε στην Σηρικήν ή Σηρών χώρα, όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι, στο μετάξι και τα μεταξωτά υφάσματα (2.699 π.Χ.) κι εξελικτικά στους Δρόμους του Μεταξιού. Αλλά και την εναλλακτική ιατρική, την πυρίτιδα, την πυξίδα, το χαρτί, όλα δικές τους ανακαλύψεις. Επίσης τα «μαντού» – «μαντί» – «ραβιόλι» που γνώρισε η Δύση διά του Μάρκο Πόλο, το ρύζι, το τσάι, που ενσωματώθηκαν στη διατροφή μας. Κι από δίπλα η κριτσινάτη «πάπια Πεκίνου»…
Τώρα πια μέσα στα πλαίσια της Παγκοσμιοποίησης επιβάλλεται η διδαχή της σινικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα πανεπιστήμιά μας. Είναι αυτονόητο ότι επ’ ευκαιρία των νέων δεδομένων οι Κινέζοι φίλοι μας, οι οποίοι συρρέουν να θαυμάσουν ως τουρίστες την Ακρόπολη και τα Μουσεία μας, ταυτόχρονα αποκτούν νέες διατροφικές συμπεριφορές, χάρη στις δικές μας γεύσεις, τη χωριάτικη σαλάτα μας, με Ντάκο, ελιές και λαδάκι, το μουσακά, τις πίτες μας, πιστεύω και εύχομαι όταν επιστρέψουνε στον τόπο τους να τα αποζητούν και να εισάγουν τα δικά μας τοπικά προϊόντα της εύφορης ελλαδικής γης.
Σούπα με κόκκινη φακή
1 ποτήρι κόκκινη φακή καθαρισμένη και πλυμένη
1 μέτρια πατάτα καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα
1 μέτριο καρότο καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
1 κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
4 ποτήρια νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά ξερό δυόσμο
αλάτι, κόκκινο πιπέρι
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη φακή, την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, 4 ποτήρια νερό και το βούτυρο και τα βράζουμε καλά. Τα περνάμε από μίξερ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, κόκκινο πιπέρι, όταν τη σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ξερό δυόσμο και προαιρετικά με κρουτόν.
Μαντί
½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
2 ποτήρια νερό
Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά αρνίσιο ή μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
3 ποτήρια ζωμό κρέατος
3 κουταλιές βούτυρο
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Σουμάκι και κόκκινο πιπέρι
Ζυμώνουμε το αλεύρι και το αυγό με ένα κουταλάκι αλάτι και νερό, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα ανοίγουμε με τη βέργα σε λεπτά φύλλα. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους 4 εκ. και έπειτα την κάθε λωρίδα σε τετράγωνα 4×4 εκ. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βάζουμε ένα κουταλάκι κιμά στο κέντρο κάθε τετραγώνου και ενώνουμε τις τέσσερις γωνίες του σχηματίζοντας ένα μικρό πουγκί. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, τοποθετούμε τα μαντί το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνουμε με ένα ποτήρι νερό. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ 2 ποτήρια ζεστό ζωμό κρέατος με 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο, κατά διαστήματα ραντίζουμε το μαντί με κουταλιές από τον ζωμό, ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου το μαντί στο φούρνο ώσπου να ροδίσει στους 180°C (αν απορροφήσει όλο το ζωμό και θέλει ακόμα ψήσιμο, προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό).
Χτυπάμε το γιαούρτι με σκόρδο και μια πρέζα αλάτι και περιχύνουμε το μαντί. Καίμε στο τηγάνι δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε με σουμάκι και κόκκινο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Μανταρίνι μαρμελάδα
1/2 κιλό μανταρίνια (χωρίς κουκούτσια)
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
Καθαρίζουμε τα μανταρίνια, τα βράζουμε και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε, μέχρι να δέσει το γλυκό. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά.