Skip to content Skip to footer

Γεύσεις Μαρτίου

Γεύσεις Σαρακοστιανές

Η φύση άρχισε να αφυπνίζεται από τον χειμερινό της λήθαργο. Τα γελαστά, πρωινά με το δροσερό αεράκι του Μάρτη, όπως και τα ξερόκλαδα στα δέντρα που πρασινίζουν και μπουμπουκιάζουν, ροζ και λευκά ανθάκια, τα καλωσορίζω ως ανοιξιάτικους αγγελιοφόρους.

Τώρα που διανύουμε την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής, η επερχόμενη ανάσταση της φύσης και το Πάσχα, πιστεύω ότι φέρουν αισθήματα αισιοδοξίας και ανάτασης.

Η μεγάλη Σαρακοστή, προσφέρεται εκτός των άλλων και για γαστριμαργική ξεκούραση μετά την πολυφαγία των Εορτών και της Αποκριάς. Διαθέτουμε μια πλούσια παράδοση νηστίσιμων φαγητών, βασισμένα σε υλικά προσιτά και οικεία για όλα τα νοικοκυριά. Τα παλιά χρόνια στο τραπέζι των πολίτικων σπιτιών επικρατούσε το νηστίσιμο για όλη την οικογένεια. Όσπρια και λαχανικά με λάδι ή νερόβραστα, σουπιές, καλαμάρια γεμιστά, σαλιγκάρια γιαχνί, μυδόσουπα, ταχινόσουπα, ελιές και ταραμάς, φρούτα και κομπόστα με ξυρούς καρπούς, χαλβάς ταχινένιος, όπως και κέικ και κουλουράκια με ταχίνι ήταν τα συνήθη εδέσματα αυτών των ημερών. Μας είναι γνωστό ότι το ταχίνι αποτελεί τη βάση για πολλά νηστίσιμα και υγιεινά πιάτα. Έχει εξαιρετική διατροφική αξία, στηρίζει τον οργανισμό τις μέρες αποτοξίνωσης και κάθαρσης.

Στην Πόλη, πολύ παλιά, ακόμα και οι πλανόδιοι πωλητές στις χριστιανικές γειτονιές τη Σαρακοστή πουλούσαν νηστίσιμα «τοπίκια», αρμένικη λιχουδιά από πουρέ ρεβίθι με πατάτα και γέμιση κρεμμύδι, ταχίνι, κουκουνάρι και σταφίδα.

Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων, όπως σε όλο τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, στο τραπέζι δέσποζε το ψάρι. Μπακαλιάρος τηγανιτός με πολίτικη σκορδαλιά ή τηγανιτό καλκάνι με πράσινη σαλάτα, ή ρόκα ή μαρούλι, κρεμμυδάκι και άνηθο.

Πιστεύω ότι αξίζει να μαγειρέψουμε ακόμη κι αν δεν νηστεύουμε κάποια συνταγή με ταχίνι δίπλα στο ψάρι για το τραπέζι του Ευαγγελισμού…

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

3 μελιτζάνες φλάσκες

200 γρ. ταχίνι

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

Αλάτι

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Σε μπολ ρίχνουμε ταχίνι, αλάτι, λεμόνι και σκόρδο. Τα ανακατεύουμε. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι, αφαιρούμε την ψίχα και την προσθέτουμε στο ταχίνι. Ανακατεύουμε την μελιτζανοσαλάτα με ξύλινο κουτάλι για να δέσουν τα υλικά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Κροκέτες Μπακαλιάρου

2 φιλέτα αλατισμένου μπακαλιάρου – 700γραμ.

2 ποτήρια αλεύρι

1 ποτηράκι του κρασιού μπύρα

Λάδι για το τηγάνισμα

Για να ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, βάζουμε τα φιλέτα σε ένα βαθύ μπολ γεμάτο νερό.  Κάθε 2-3 ώρες αλλάζουμε με καθαρό νερό.  Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 4-5 φορές και αν χρειάζεται και περισσότερο ώσπου να ξαρμυρίσει.  Βγάζουμε τις πέτσες από τα φιλέτα και τα ξεφτίζουμε σε ίνες.  Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, τη μπύρα και ½ ποτήρι νερό. Κτυπάμε το υλικό μας με το πιρούνι ενώ προσθέτουμε και το ξεφτισμένο μπακαλιάρο.  Σε βαθύ τηγάνι, μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε κουταλιές από το κουρκούτι που ετοιμάσαμε.  Όταν ροδίσουν οι κροκέτες τις βγάζουμε σε πιατέλα την οποία έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας.  Τις αφήνουμε 2-3 λεπτά και τις τοποθετούμε σε μια άλλη πιατέλα.  Τις σερβίρουμε μαζί με σκορδαλιά.        

Σκορδαλιά με φυστίκι Αιγίνης

200γραμ.  ψίχα από φιστίκια Αιγίνης 

3 φέτες μαύρο πολύσπορο ψωμί (μπαγιάτικο) ή δύο κρητικά παξιμάδια (ντάκους)

4 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές  σούπας ξίδι          

¾ ποτήρια ελαιόλαδο

αλάτι                                                                                                                                                                                                                                            

Μουσκεύουμε το ψωμί.  Το στύβουμε καλά και το κρατάμε σε ένα μπολάκι.  Πολτοποιούμε το σκόρδο σε μπλέντερ.  Προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης.  Όταν πολτοποιηθούν και αυτά, ρίχνουμε το ψωμί, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.  Αδειάζουμε τη σκορδαλιά σε ένα μπολ και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.