Skip to content Skip to footer

Βιογραφικό

Η Σούλα Μπόζη είναι ερευνήτρια λαογραφίας – συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πόλη. Απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου, σπουδάστρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πόλης· επίσης σπούδασε θεατρολογία και ενδυματολογία. Από το 1967 ξεκίνησε την επιτόπια έρευνα και καταγραφή της Μικρασιάτικης και Πολίτικης λαογραφίας. Την περίοδο 1972-80 εργάστηκε ως μόνιμη ενδυματολόγος του Θεάτρου Ντοστλάρ (Dostlar) και ταυτόχρονες συνεργασίες στο Δημοτικό Θέατρο και σε ιδιωτικά θέατρα της Πόλης. Από το 1980 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εξέθεσε λαογραφικές εργασίες εκθέσεις και συμπόσια στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, στο Ινστιτούτο Goethe, στην Ένωση Σμυρναίων, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών.

Έδωσε κύκλους σεμιναρίων για την ιστορία των ελληνικών παραδοσιακών γεύσεων, στο τμήμα Λαογραφίας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), στη σχολή Le Monde (2004), στα θερινά σεμινάρια που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Bilgi σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη (2004). Συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Γεύσεων στην Κωνσταντινούπολη εκπροσωπώντας την Ελλάδα (1996), στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Γεύσεων στην Ιταλία (2001).

Επίσης διοργάνωσε για πρώτη φορά «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» στη Πόλη (1988). Έκανε κύκλους σεμιναρίων για τον Ελληνισμό της Πόλης στο Πανεπιστήμιο Bilgi της  Πόλης (2005), στο Α’ Συμπόσιο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010 που διοργάνωσε ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης (2006), στα συμπόσια γεύσεων που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Yedi Tepe (2009) όπως επίσης και το Πανεπιστήμιο Boğaziçi (2010) στην Πόλη. Διοργάνωσε το τετραήμερο Ελληνικών Γεύσεων στην Πόλη (2005). Συνεργάστηκε προσφέροντας κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για την Ρωμιοσύνη στο «Μουσείο Πριγκιποννήσων» στην Πρίγκηπο. Ταυτόχρονα  παραχώρησε κείμενο, φωτογραφίες και οπτικό υλικό από το αρχείο της για την Ρωμιοσύνη της Πόλης στην έκθεση που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Bilgi στο παράρτημα Santral Istanbul (2010). 

Είχε την επιμέλεια της έκθεσης «Φεστιβάλ Μπουγάτσας» της Milko (Δέλτα)  με φωτογραφικό υλικό και κείμενα από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα στο «Μύλο» της Θεσσαλονίκης τις χρονιές  2001,2002,2003. Αξιολόγησε και έγγραψε κείμενα για τα εκθέματα (προίκες, εκθέματα, σταμποτά, φορεσιές) στο Λαογραφικό Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στη Ν.Φιλαδέλφεια (2006). Την περίοδο ανακαίνισης του  Χαμάμ στην Πλάκα, το οποίο ανήκει στο Μουσείο Λαϊκης Τέχνης έδωσε από το αρχείο της, φωτογραφικό υλικό από εσωτερικό λουτρών του 19ου αι μαζί με μερικές κεντημένες πετσέτες και ειδικό μπακιρένιο δοχείο προίκας.